[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.10.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

A fürdők nyugtatóak és pihentetőek, de a zuhanyzók gyorsak és frissítőek. Ennek ellenére elgondolkodunk azon, hogy vajon az egyik jobb, mint a másik? Nézzük meg, hogy szakértők mit gondolnak erről!

Kád vs. zuhanyzó: Melyik a jobb a tisztaság elérése szempontjából?

Mind a zuhany, mind a fürdő bizonyos előnyökkel és hátrányokkal jár. Tehát a prioritásaidon múlik, hogy az egyiket vagy a másikat választod. A zuhanyzók általában jobbak a test tisztítására, valamint a baktériumok és szennyeződések megszüntetésére. Ugyanakkor a fürdők kiválóan stimulálják az idegrendszert, hámlasztják a bőrt és ellazítják az izmokat.
Dr. Sonpal bakteriológus és Philip Tierno, PhD, a NYU Grossman Orvostudományi Egyetem mikrobiológusa azt mondják, hogy a zuhanyzók és a fürdők a tisztaság szempontjából hasonlóak. „Ami azt illeti, mindkettő megtisztít” – mondják.

A fürdőkád előnye

A fürdés egyik előnye, hogy lehetővé teszi az emberek számára, hogy hasznos összetevőket adjanak a vízhez.
„Például hozzáadhatsz valamilyen fürdősót a fájdalmak enyhítésére, vagy mézet az ekcéma, a leégés vagy az irritált bőr okozta bőrpír vagy irritáció csökkentésére” – mondja Dr. Sonpal. A gyakori fürdők csökkenthetik a stresszt és a fáradtságot is, mert a fürdőkádban való pihenés megnyugtathatja idegeket és javítja a hangulatot egy stresszes nap után – teszi hozzá Dr. Sonpal.
Egy 2018-as tanulmányban, melyben 38 ember vett részt, és amelyet az „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” folyóiratban publikáltak, összehasonlították a fürdőket és a zuhanyzókat. A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik naponta fürdőztek meleg vízben, kevesebb fáradtságot, stresszt és depressziót éreztek, mint azok, akik zuhanyoztak. Ráadásul azt is megállapították, hogy a fürdők fokozzák a véráramlást és felgyorsítják az anyagcserét. Dr. Sonpal szerint a fürdők csökkenthetik az aranyér okozta fájdalmakat is és segítenek a testhőmérséklet szabályozásában illetve a bőr régi rétegeinek hámlasztásában. Tierno azt javasolja, hogy ha lehetséges, zuhanyozz le fürdőzés után, hogy lemosd az esetlegesen rajtad maradt krémeket vagy szappanokat.

A zuhanyozás előnyei

A zuhanyzók kevesebb víznek teszik ki a testet, ugyanis minél több víznek van kitéve a test, annál valószínűbb, hogy az illóolajok leválnak a bőrről – magyarázza Dr. Sonpal.
„A forró zuhany a migrént és a fejfájást is enyhíti, elmossa a toxinokat és javítja a keringést” – mondja. „A zuhanyzók javíthatják a keringést, mert a folyó víz miatt a vér a bőr felszínére rohan.”
A zuhanyzások azt is lehetővé teszik, hogy a víz hatékonyan keveredjen a szappannal a testeden, eltávolítva így a verejtéket, a szennyeződést és az olajat, teszi hozzá Dr. Sonpal. Azonban a hideg zuhanyoknak is vannak előnyei. A PLoS One egyik 2016-os tanulmánya, amelyben 3018 embert vizsgáltak, azt találta, hogy a meleg-hideg zuhanyzás miatt az emberek kevesebb betegnapot vesznek igénybe egy év alatt.

A zuhany és a kád tisztítása kulcsfontosságú

„Gyakran van egy része a fürdőkádnak, amely kissé koszosabb, mint a zuhanyzó. Ez maga a kád felülete” – mondja Tierno.
Tierno olyan mikroorganizmusok gyűjteményére utal, amelyek egymáshoz és felületekhez tapadva fóliaszerű anyagot hoznak létre. Minden olyan felületen megjelennek, amely kölcsönhatásba lép a vízzel. Mindenkinek vannak baktériumai a testen belül és kívül – és ez nem feltétlenül rossz. De a baktériumok olyan felületeken, mint a kád, biofilmet hoznak létre, amelyek fertőzést okozhatnak.
Bár sokan fürdés után leöblítik a fürdőkádat, a kádon lévő biofilmtől csak akkor szabadíthatod meg azt, ha erős sörtéjű kefével átsúrolod. Ugyanez vonatkozik a zuhany aljára is. Tierno szerint az szintén biofilmet és gombát tartalmazhat, amely lábgomba vagy más fertőzésekhez vezethet. Ez különösen akkor veszélyes, ha valamilyen sérülés, vágás van a lábadon.

Fürdeni vagy zuhanyoznia kell az embereknek?

„Azt hiszem, ha valakinek az alapos tisztaság a prioritás, a zuhanyzás lehet a jobb megoldás” – mondja Dr. Sonpal. „Ha azonban valaki valamilyen krónikus fájdalmat vagy a fáradtságot szeretné enyhíteni, vagy egyszerűen csak pihenni akar, a fürdés jelenti a jobb megoldást.”
Mind a fürdők, mind a zuhanyzók különböző célt szolgálnak és bizonyos egészségügyi előnyökkel járnak, ezért Dr. Sonpal azt javasolja, hogy mindennap figyelj a testedre, hogy megtudd, melyik választás a legjobb.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”]

Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”]

[caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]