[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Fel kell venned a zuhanyzás közbeni pisilést a zuhanyzási hibák listájára? Nézzük meg mit mond egy belgyógyász orvos.

A zuhany alatti pisilés egy undorító szokás, vagy valami más?

Nincs olyan téma, amely tabu lenne, ha az egészségről van szó, beleértve a pisilést is. Az olyan hétköznapi kérdések megválaszolása azonban, mint hogy milyen gyakran cseréled le a fogkefédet, vagy hogy mennyi kávét ihatsz meg biztonságosan, nem jár együtt ugyanazzal az ítélkezéssel, mint ami a zuhanyzóban való pisilés kérdését övezi.

Mégis, a yougov.com közvélemény-kutató cég kis felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka elismeri, hogy vizel a zuhany alatt, és az emberek 48 százaléka szerint ez elfogadható, míg 42 százalék szerint nem. Egy hasonló felmérés az Egyesült Királyságból azt találta, hogy a férfiak majdnem fele elismeri, hogy pisilt már a zuhany alatt, de csak a britek negyede mondja, hogy ez elfogadható.

Nem számít, hogy hányan vallják be, vagy nem vallják be, hogy a zuhany alatt pisilnek, a kérdés továbbra is fennáll: A zuhany alatt pisilés egy hatalmas hiba, vagy egyszerűen csak undorító? A következőket kell tudnod erről.

Mi is az a pisi pontosan?

A vizelet a szervezet folyékony salakanyaga. Miután a vesék kiszűrik, víz, só, elektrolitok, valamint karbamid és húgysav nevű vegyi anyagok keveréke marad vissza. Annak ellenére, amit olvashattál, a vizelet nem steril, mert baktériumokat tartalmaz, Dr. Niket Sonpal, New York-i belgyógyász szerint.

“Bár a valószínűsége alacsony, vannak olyan mítoszok, amelyek szerint a vizelet fogyasztása gyógyítja az olyan betegségeket, mint a rák, vagy akár segíthet a hajhulláson” – mondja. “Nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezeket az állításokat.”

Szerinte orvosilag nem megalapozott, hogy egy “egészséges” húgyúti rendszerben nulla baktérium van, mivel az egész testünkben rengeteg mikroba van. Még ha a vizelet steril is lenne, mielőtt a hólyagba kerülne, tele van mikrobiális élettel, amikor a szervezet végül kilöki.

Szóval, mennyire undorító vagy rossz dolog a zuhany alatt pisilni?

A “undorítóság” szintje szabadon értelmezhető. Dr. Sonpal szerint orvosi szempontból ez nem “veszélyes” gyakorlat, ha a saját zuhanyzódban vagy, de van néhány fenntartás.

“Miután a zuhany alatt vizeltél, nem akarod, hogy a vizelet a testedhez tapadjon” – mondja Dr. Sonpal. “Győződj meg róla, hogy alaposan megmosod és leöblíted magad, hogy ha a vizelet a lábadra került, akkor eltávolítsd azt.” Azt is javasolja, hogy a nők próbálják meg széttárni a lábukat, és közvetlenül a lefolyó fölé vizelni, így a vizelet nem gyűlik össze a lábak körül.

Mi a legrosszabb forgatókönyv, ha mégis a zuhany alatt pisilsz?

Lehetséges, hogy a vizeletéből származó rossz baktériumok bejutnak a testén lévő nyílt sebbe, és fertőzést okoznak. Ez azonban valószínűleg nem lenne életveszélyes – mondja Dr. Sonpal. “Ez sokkal valószínűbb lenne, ha valakinek húgyúti fertőzése lenne, és nyílt vágásra vagy sebre vizelne” – mondja, de még akkor sem biztos, hogy ez fertőzéshez vezetne. Megjegyzendő, hogy az is rosszabb, ha többen használjátok ugyanazt a zuhanyzót, mert a másik személynek is lehet húgyúti fertőzése.

“Ha mégis megteszed, tisztítsd meg a levizelt területet szappannal és vízzel, miután a zuhany alatt vizeltél, hogy tekintettel legyél a másik emberre és higiénikus legyél” – mondja Dr. Sonpal. Valójában akkor is jó ötlet ezt megtenni, ha nem közös zuhanyzóban zuhanyoztok, mivel a nedves területek táptalajt jelenthetnek a baktériumoknak és az élesztőgombáknak.

A zuhany alatt pisilés vizet takaríthat meg

A zuhanyzás közbeni pisilés tehát nem a világ vége, de ha szeretnél egy okot, amiért jól érezheted magad ezzel a multitaskinggal, akkor ezt jegyezd meg: Segíthetsz a környezetnek. Ugyanis a zuhany alatti pisilés csökkenti a WC lehúzásának gyakoriságát.

A U.S. Geological Survey (USGS) szerint az emberek átlagosan 80-100 gallon vizet használnak naponta. És igen, a háztartások legnagyobb vízfelhasználása a WC lehúzása, jelenti az EPA. A zuhany alatt pisilés napi eggyel kevesebb öblítést eredményezhet. Lehet, hogy ez csepp a tengerben, de segíthet.

A lényeg

Dr. Sonpal szerint nincs nagy kockázata annak, hogy a zuhany alatt pisilünk. De ha gombafertőzésed van, érdemes elkerülni ezt a gyakorlatot, mondja Dr. Sonpal. Aki pedig környezettudatos, ne feledje, hogy a zuhany alatt pisilés csökkenti a vízpazarlást.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”]Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.
[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”][caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]