[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Úgy tűnik, mostanában mindig vita van a higiéniai kérdések körül. Egyesek azt kérdőjelezik meg, hogy milyen gyakran kell zuhanyozniuk, vagy azt, hogy mennyire rossz dolog a zuhany alatt pisilni. Most pedig itt egy újabb kérdés, ami vitákat szült: milyen gyakran kell mosni a fürdőlepedőket?

Ne feledjük, hogy a piszkos, nedves törölközőkben elhalt bőrsejtek, testi váladékok és egyebek is lehetnek – állítja Philip Tierno, PhD, a NYU Grossman School of Medicine mikrobiológusa, baktériumszakértő.

“Amikor a törölközővel törlöd meg magát, ezeket az elhalt sejteket veszi fel a törölköző” – mondja Tierno. “Az orrodból, a szádból, a végbélnyílásodból vagy a nemi szervedből származó váladékot is felviszed arra a törülközőre, így azt, ahogy megszárítod magad, úgymond megtöltöd különböző mikroorganizmusok egy csoportjával, és ezek ott ülnek azon a törülközőn.”

Dr. Annie Gonzalez, a miami Riverchase Dermatology nevű bőrgyógyászati klinikán szakvizsgázott bőrgyógyász hozzáteszi, hogy a piszkos törülközők baktériumokat, gombákat és más baktériumokat is rejthetnek.

“A környezeti agresszorokból származó szennyeződések, az elhalt hámsejtek, az olaj és a szennyeződések mind átkerülhetnek a testről a törölközőre, amikor megszárítkozunk” – mondja.

Ezt szem előtt tartva, íme, mit mondanak a szakértők erről a higiéniai kérdésről, illetve arról, hogy mikor érdemes teljesen lecserélni a fürdőlepedőt.

Milyen gyakran kell mosni a törölközőket?

A válasz több tényezőtől függ. Általánosságban a Tierno azt javasolja, hogy a fürdőlepedőket maximum két-három alkalommal használd, mielőtt kimosod őket. Dr. Gonzalez pedig azt javasolja, hogy három-négy használat után, de legalább hetente egyszer mosd ki a fürdőlepedőt.

Az American Cleaning Institute Dr. Gonzalez és Tierno véleménye között találkozik, és három használat után javasolja a fürdőlepedők mosását.

A következők határozhatják meg, hogy érdemes-e gyakrabban mosni a törölközőket.

1. Hogyan szárad a törölköző

Tierno szerint ugyanolyan fontos, hogy a törölköző hogyan szárad meg két használat között, mint az, hogy milyen gyakran mosd ki a törölközőt. Ez azért van így, mert a száraz törölköző általában jobban segít elpusztítani a baktériumokat, vagy jobban elnyomja a szaporodásukat, mint a nedves törölköző – magyarázza Tierno.

“Minden organizmusnak vízre van szüksége a növekedéshez, és ezt a magas páratartalmú környezet biztosítja” – mondja Tierno.

Tehát a nedves, használt törölközőt a fürdőszobában felakasztva ennek a környezeti páratartalomnak tesszük ki. Ezért annak tovább tart megszáradni, és az organizmusok tovább élnek vagy növekednek. Ráadásul ugyanez igaz akkor is, ha egy nedves, piszkos törölközőt hajtogatunk össze.

Tehát valójában a fürdőlepedő az egyik olyan dolog, amit nem szabad a fürdőszobában tárolni. Ehelyett a fürdőszobán kívül szárítsd meg azt, lógatva vagy kibontva, hogy a nedvesség elpárologjon. Ha a törölköző még sokáig nedves tapintású a zuhanyzás után, mosd ki, és cseréld ki egy másikra!

2.Hogyan törölközöl

Tierno kiemeli annak fontosságát is, hogy tudd, hogyan kell megfelelően megtörölni a fenekedet, valamint a nemi szervek területét. Ha helyesen törlöd meg zuhanyzás után, kevesebb baktérium kerülhet a törölközőre fürdés után, így kevésbé valószínű, hogy az kórokozókat hordoz. Röviden, ha jó higiéniai szokásokat tartasz be, a törölköződ kevésbé lesz koszos fürdés után. Ez pedig azt jelentheti, hogy gyakrabban használhatod azt.

3. Bőrbetegségek

Dr. Gonzalez szerint, ha körömgombád, lábgombád, lábszárgombád vagy szemölcsöd van, fontos, hogy frissen mosott törölközőt használj, hogy a baktériumok ne terjedhessenek át a test más részeire.

“A piszkos törülközők az ekcémát vagy a bőrgyulladást is fellobbanthatják, mivel a baktériumokat a test más részeire hurcolhatják, és irritálhatják a bőrt, így ekcéma fellángolását okozhatják” – mondja Dr. Gonzalez. “A pattanásokban szenvedő embereknél megnövekedhetnek az elváltozások, ha piszkos törölközővel szárítják az arcukat.”

Ha tehát ezeknek a kapcsolódó bőrbetegségeknek bármelyikével küzdesz, nem rossz ötlet gyakrabban mosni a törölközőket.

Mi a legrosszabb forgatókönyv?

Mi történik akkor, ha nedves, koszos törölközőt használsz? Nos, Tierno elmagyarázza, hogy a törülköző a potenciális kórokozók raktára lehet. Ha ezeket beviszed egy sérülésbe, horzsolásba vagy egy apró vágásba, ami a testfelületen lehet, akkor az kelést vagy pattanást okozhat.

„A vágáson belüli fertőzés lehetséges, bár ennek kicsi a valószínűsége, hacsak nincs jelentős nyílás a bőrön” – mondja Tierno.

„A törülköző mosásának elmulasztása miatt a különböző megfázásokkal összefüggő baktériumok is átkerülhetnek egyik emberről a másikra” – teszi hozzá Dr. Gonzalez.

Dr. Gonzalez szerint szélsőségesebb esetekben a piszkos törölközők olyan baktériumokat terjeszthetnek, mint az MRSA, vagyis a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, ami egy veszélyes staphylococcus fertőzés, amelyet nehéz antibiotikumokkal kezelni.

Milyen gyakran kell új törölközőket vásárolni?

Dr. Gonzalez szerint, amennyiben gyakran mosod őket, a fürdőlepedők akár két évig is kitarthatnak.
“Alapvető szabály, hogy a törölközőket akkor cseréljük le, amikor úgy érezzük, hogy már nem puhák, vagy nem szívják fel a vizet” – mondja.

Tierno egyetért azzal, hogy a törölközőket csak akkor kell lecserélni, ha már nem látják el elsődleges feladatukat.
“Ha elszakadt vagy nem képes felszívni a vizet, akkor vegyünk egy újat” – mondja. “Ennek semmi köze a baktériumokhoz.”

Tippek a törölközők mosására

Tierno azt javasolja, hogy a törölközőket fehérítőszerrel és vízzel mossuk. A színes törölközőket kedvelők számára azt javasolja, hogy szappannal és vízzel együtt fertőtlenítőt, nem pedig fehérítőt használjanak, illetve a mosógép tisztítását is hangsúlyozza.

“Időnként üres ciklusban dobjon fehérítőt a gépbe, hogy megszabaduljon a tartályban idővel keletkező lerakódásoktól” – mondja.

Moshatod együtt a törölközőket a ruháiddal?

A normál ruhákat a Tierno szerint a fürdőlepedőkkel együtt moshatod, ha fehérítőt vagy fertőtlenítőszert használsz.
Tierno azonban kifejezetten azt tanácsolja, hogy a törölközőket ne mossuk együtt a fehérneműkkel.

“A használt alsóneműk genitális és székletbaktériumokat tartalmaznak, és ha nem használ fehérítőt, akkor a tartály vizében mikrobák maradnak” – mondja.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”]Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.
[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”][caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]