[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.17.0″ global_colors_info=”{}”]

Ha sima és puha lábakat szeretnél, tartsd be ezeket a szakértői tanácsokat – beleértve azt is, hogyan ne használj egy habkövet.

Habkő otthoni pedikűrözéshez

Az elmúlt években bevezetett járványügyi korlátozások miatt sokan lemondtak a professzionális szépségápolásról az otthoni kezelések javára. Az otthoni hajvágás? Valószínűleg nem a legjobb ötlet. Az otthoni pedikűrözés viszont zseniális húzás.

“Rengeteg új ügyfelet kezeltem, akik kénytelenek voltak elkezdeni a saját körmeik és lábaik ápolását, mert a koronavírus miatt minden leállt” – mondja Marcela Correa, a Medi Pedi New York City orvosi engedéllyel rendelkező pedikűröse és tulajdonosa. És persze, sokan közülünk DIY pedikűrözési rutinba kezdtek, mert a személyes kiszolgálás nem jöhetett szóba, de ez egy elég nagyszerű lehetőséget biztosított az öngondoskodásra is.

Az otthoni spa kezelések (és különösen a pedikűr) egyik leggyakrabban használt eszköze a habkő. Valószínűleg láttál már ilyet – sőt, talán használtál is egyet anélkül, hogy biztosan tudtad volna mi is az.
Nézzük tehát, mik ezek a kövek, és hogyan használd őket a lábadon!

Honnan származik a habkő?

Kiderült, hogy ez a csodás lábszerszám valójában egy vulkáni kőzet.
“A habkő egy természetes kő, amely víz és láva egyesülésével jött létre. A forrásban lévő láva lehűlt, amikor víz keveredett bele, és gázokat szabadított fel, amelyek egy lyukacsos lemezt hoztak létre” – magyarázza Natalie Aguilar bőrgyógyász ápoló és sztáresztétikus. “Sokféle alakban és méretben kaphatók, és számos háztartási felhasználási módjuk van, a testápoláson át a tűzhelyről a zsír lesikálásáig”.
“Nagyszerű, hogy az emberek kezdenek nagyobb figyelmet fordítani a lábukra” – mondja Correa. “Fontos azonban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelő felvilágosítást kapnak a helyes és a nem helyes magatartásról.”

Mire kell figyelni, amikor habkövet vásárolunk?
Az első dolog, amit tudnia kell, hogy a különböző típusú habköveknek különböző felhasználási területei vannak.
“Egy laposabb kő a nagyobb területekhez, míg a kerek kő bizonyos élek, például a lábfej oldalának kontúrozásához ideális” – mondja Deborah Lippmann, a sztár manikűrös. “Úgy tapasztalom, hogy a fogantyúval ellátott kő igazán segít a nehezen elérhető területeken, és a körömágyak és a körömágybőr területére is nagyszerű. A durva és sima oldalú kövek lehetővé teszik, hogy egyetlen eszközzel súrolj és simíts.”

Celeste Hilling, a Skin Authority bőrápolási vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint a legtöbb szépségápolási boltban vagy drogériában vásárolt kő megfelel. “Általában kétoldalas követ ajánlunk, amelynek van egy durvább és egy simább oldala is, így a nyomás és a bőrradírozás a láb területének megfelelően változtatható” – mondja. Egyes pedikűrösök inkább természetes köveket használnak. “Nemcsak a környezetnek jobb, de szerintem jobban is működnek” – mondja Amber Johnson, esztétikus és a kaliforniai Corona Del Marban található Facial Lounge spa alapítója.

Hogyan kell használni a habkövet

“A habkő előnyös otthoni használatra a zuhanyzóban vagy a kádban, hogy segítse a száraz, bőrkeményedéses lábakat és lábujjakat” – mondja Tia Delponte, a Tia’s Corner tulajdonosa és a Color Up Wellness Center esztétikusa.

Ő azt ajánlja, hogy kemény habkővel simítsuk ki a lábak repedezett és hámló területeit. A talp aljára és a lábujjak hegyén inkább a puhább habkővel dolgozzunk.
A legfontosabb, hogy először áztasd be a lábad. Ez eléggé felpuhítja a bőrt ahhoz, hogy le tudd hámlasztani az elhalt sejteket – anélkül, hogy fájdalmat okoznál a lábadnak. “A legtöbb körömszalonban azért áztatják be a lábakat, hogy a lábfejünk alján és oldalán kialakuló megkeményedett bőrt könnyen eltávolíthassák, anélkül, hogy megsérülne a bőr vagy fájdalmat okozna” – mondja Correa.

Sok körömszalon a habkő helyett a fémreszelőket választja, mondja Correa. Ezek kíméletesebbek a bőrhöz, míg a fémreszelők helytelen használat esetén vágásokat és sérüléseket okozhatnak a lábon.

Potenciális veszélyek

“Szeretem a habkövet, mert egyszerű és hatékony módja annak, hogy megszabaduljunk az elhalt bőrtől” – mondja Lippmann. “Mindaddig, amíg óvatosan bánunk velük, biztonságosak.” Bár a habkő a legtöbb ember számára gyakran biztonságos, van néhány dolog, amivel tisztában kell lenni.

Baktériumok

Bármennyire is szeretnél sima lábakat, valószínűleg nem vagy túlságosan oda azért, hogy közben baktériumokat juttass a bőrödbe. Tehát a habkő használatának aranyszabálya: tisztítsd meg!
Ha nem tisztítod megfelelően a követ, az baktériumokat szaporíthat, mondja Delponte. “Fontos, hogy minden használat után súrolókefével tisztítsuk meg, és a két használat között hagyjuk a habkövet száradni.” A habkő megosztása egy másik személlyel (amit ne tegyünk) szintén növeli a baktériumok elszaporodásának esélyét.

Habkőégés

Lippmann óva int a habkő túlzott használatától, mert megeshet túl sok bőrt távolíthat el.
Delponte egyetért, és azt mondja, hogy a túlzott hámlasztás igen fájdalmas következményekkel járhat. “Amikor ez megtörténik, azt “habkőégésnek” nevezik, és a bőröd szabadon marad és érzékeny lesz, ami fájdalmat okoz járás közben” – mondja.

Karcolások és szakadások

Légy figyelmes, hogy hol használod a habkövet. Kerüld a puha bőrt, például a lábfejen, a lábujjakon és a talpbegyen. Általánosságban elmondható, hogy ha a lábad érzékeny vagy vékonyabb a bőröd, akkor legyél óvatos – mondja Dr. Peterson Pierre bőrgyógyász, a Pierre Skincare Institute alapítója.
“A habkő soha nem használható vékony bőrű területeken” – mondja. “Elsősorban jellemzően a kezeken és lábakon található bőrkeményedésekre és tyúkszemekre kell koncentrálnia. Nincs értelme túlságosan agresszívnek lenni: nem lesz jobb az eredmény, és ha nem vigyázol, sebeket okozhatsz.”
A bőrödnek is árthatsz, ha nem megfelelően használod. “A habkő száraz használata károsíthatja a bőrt” – mondja. A legjobb, ha a habkövet fürdés vagy zuhanyzás után használod, amikor a lábad nedves.

Bizonyos egészségügyi állapotok

Hilling arra figyelmeztet, hogy bizonyos betegségekben szenvedőknek kerülniük kell a habkő használatát. “Helyes használat esetén a habkő általában biztonságos” – mondja. “Azonban nem javasoljuk a használatát azoknak, akik vérhígítót szednek, cukorbetegségben szenvednek, vagy rossz a vérkeringésük. Ezek az állapotok ugyanis hajlamosabbá tesznek valakit a vérzésre vagy a használat következtében fellépő fertőzésre.”
Sőt, egyes orvosok szerint a cukorbetegeknek (függetlenül attól, hogy van-e lábfekélyük vagy sem) teljesen kerülniük kellene a lábhámlasztást. És mindenképpen hagyd ki ezt az eszközt, ha idegkárosodásod van, vagy elvesztetted az érzékelést a lábadban. Ha zsibbadásod van, Hilling szerint nem biztos, hogy érzed a nyomást. Ez azt eredményezheti, hogy túl mélyen dörzsöl, és megsérülhet a bőröd.

Ne használj habkövet (vagy bármilyen más hámlasztószert) vágások, horzsolások vagy más sebek fölött. “Kerüld az olyan területeket, ahol sérülések vagy fekélyek vannak” – mondja Hilling. “Kerülni kell a vágásokat vagy más olyan területeket is, amelyek elfertőződhetnek.”

Hol használjon habkővel a lábán

Ha a lábán foltokban száraz, megvastagodott bőr van, a habkő lehet, hogy pont erre van szüksége. Különösen hatékony a durva bőrfoltok eltávolításában, mint például a sarkon kialakuló bőrfelületek. “A legjobb, ha vastagabb bőrfelületen, például bőrkeményedéseken használod” – mondja Johnson.

Hogyan kell használni a habkövet

Először is: győződj meg róla, hogy a habkő tiszta, majd nedvesítsd be – mondja Lippmann.
Ezután kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Áztasd a lábad langyos vízben öt-tíz percig
  2. Szárítsd meg a lábad
  3. Vidd fel a nedves követ a területre. Enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal dörzsöld, amíg a száraz bőr el nem tűnik
  4. Öblítsd le a lábad, majd töröld szárazra
  5. Alkalmazz hidratáló krémet vagy hidratáló olajat a puhaság megőrzése érdekében
  6. Mosd ki a habkövet, majd tedd ki száradni

“A lépéseket megismételheted néhány egymást követő napon, amíg eléred a simasági szintet, majd hetente egyszer a fenntartás érdekében” – mondja Hilling.

Hogyan kell ápolni a habkövet?

Az alábbi egyszerű trükkök betartásával gondoskodhatsz arról, hogy a habkő tiszta maradjon, és ne vigye át a baktériumokat a lábadra
Tárold megfelelően
Gondolj a zuhanyzója sötétebb sarkaira, és arra, hogyan kezdenek penészedni, ha nem tartod őket tisztán. A habkő ugyanilyen baktériumtenyésztő potenciállal rendelkezik, ezért ne hagyd a zuhanyzóban.
“Minden kő fertőtlenítésére más-más protokoll vonatkozik. Azt javaslom az embereknek, hogy ne tartsák a köveket sötét, nedves helyen, például a zuhanyzóban” – mondja Johnson. Ehelyett tárolja a követ száraz helyen.

Alaposan tisztítsd meg

A habkő tisztításának különböző módjai vannak, de a legfontosabb, hogy minden alkalommal megtedd, amikor használod. Ha kihagyod a tisztítást, a kő baktériumokat szaporíthat.
“Nagyon fontos, hogy minden használat után mindig megtisztítsuk, mivel a kő felületén baktériumok szaporodhatnak” – mondja Lippmann. “Egy sörtés kefével remekül le lehet súrolni az elhalt bőrt a kőről, de ezt folyó víz alatt és egy kis szappannal tegye.”

Rendszeresen cseréld ki

“A habkő idővel elhasználódik, és túl simává válik ahhoz, hogy hatékony maradjon” – mondja Lippmann. “Ha a kő túl kicsi, sima vagy puha lesz, cserélje ki.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

[caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]