[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.17.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

A világ számos részén a mindennapos zuhanyzás a norma. Szigorúan orvosi szempontból azonban a legtöbb ember számára nem szükséges ilyen gyakran zuhanyozni. A személyes higiénia egészségügyi előnyökkel jár, és a legtöbb embernek szüksége van a rendszeres zuhanyozásra. A rutinszerű mosakodáson és ápoláson túl a víz a fájdalomcsillapítással és a hidroterápiával kapcsolatos előnyöket is kínál.

A fürdők, gőzfürdők, szaunák és más fürdőzési módszerek:

 • javíthatják az immunrendszer működését
 • enyhítik az izomfájdalmakat és fájdalmakat
 • csökkentik a duzzanatot
 • fokozhatják a véráramlást
 • javítják a koncentrációt
 • csökkentik a fáradtságot
 • megkönnyítik a légzést

Kisebb mértékben a zuhany alatt töltött időnek is lehetnek ugyanezek a hatásai. A zuhanyzás megtisztítja a bőrt, és eltávolítja az elhalt hámsejteket, így segít kitisztítani a pórusokat, és lehetővé teszi a bőrsejtek megújulását. Lemossa a baktériumokat és egyéb irritáló anyagokat, amelyek kiütéseket és egyéb bőrproblémákat okozhatnak.

A fő ok azonban, amiért az emberek annyit zuhanyoznak, amennyit zuhanyoznak, az az, hogy segít megfelelni a tisztaságra és a személyes megjelenésre vonatkozó társadalmi normáknak. Ezeknek az előírásoknak való megfelelés segít az embereknek abban, hogy otthonosan érezzék magukat a munkahelyi és társadalmi környezetükben, valamint a testükben.

Zuhanyzás különböző évszakokban

Általában a tél hidegebb és szárazabb, míg a nyár melegebb és párásabb. Ezek a változó környezeti feltételek befolyásolják az ideális zuhanyzási gyakoriságot.

Télen a hideg hőmérséklet és a beltéri fűtés egyaránt hozzájárul a bőr kiszáradásához. Sok bőrgyógyász azt javasolja, hogy az egyének változtassanak a téli fürdési szokásaikon, hogy megvédjék magukat a száraz bőrtől.

A következő technikák segíthetnek az embereknek csökkenteni a száraz bőr kialakulásának valószínűségét:

 • A zuhanyozási idő lerövidítése 5-10 percnél nem hosszabbra.
 • A fürdőszoba ajtajának bezárása a gőz felfogása és a páratartalom növelése érdekében.
 • A forró víz és a szappan felváltása meleg vízzel és gyengéd tisztítószerekkel.
 • A lehető legkisebb mennyiségű tisztítószer használata a bőr tisztításához.
 • A bőr gyengéd szárítása fürdés után.

A zuhanyzás után 3 perccel bőséges mennyiségű olajos hidratáló krém vagy kenőcs felvitele, hogy a nedvességet a bőrben tartsa.

Zuhanyzás különböző életkorokban

Az ember fürdési igényei egész életében változnak.

Csecsemők

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a csecsemők napi fürdetésének általános gyakorlata nem igazán szükséges. Azt javasolják, hogy a rendszeres teljes testmosás akkor kezdődjön, amikor a csecsemők már kúsznak és elkezdenek enni.

Gyermekek

Az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia szerint bár a 6-11 éves gyermekek számára a napi fürdés biztonságos, nekik csak néhány naponta kell zuhanyozniuk. Amint a fiatalok elérik a pubertáskort, egyénenként változik, hogy milyen gyakran kell zuhanyozniuk. Sokan azt javasolják, hogy ilyenkor napi zuhanyozásra van szükség.

Tinédzserek

Sok tinédzser fizikailag nagyon aktív, és a zuhanyzás jó ötlet a megerőltető sportesemények vagy edzések után, beleértve az úszást és más fizikai tevékenységeket.

Idősebb felnőttek

Az idősebb felnőtteknek nem biztos, hogy minden nap zuhanyozniuk kell ahhoz, hogy megőrizzék a bőrük védelméhez, a fertőzések kivédéséhez és az általános ápolási előírások betartásához szükséges tisztasági szintet. A heti egyszeri vagy kétszeri zuhanyzás gyakran elegendő lehet e kritériumok teljesítéséhez, és az emberek meleg mosdókendőt használhatnak a két alkalom között, hogy frissnek érezzék magukat.

Zuhanyzás és munka

Az emberek munkája befolyásolja, hogy milyen gyakran kell zuhanyozniuk. Azoknak, akik íróasztalos munkát végeznek, és idejük nagy részét zárt térben töltik, nincs olyan nagy szükségük fürdésre, mint azoknak, akik veszélyes anyagokkal, állatokkal dolgoznak, vagy olyan munkakörökben, amelyeket az emberek nem tartanak higiénikusnak.
A maró anyagokkal, veszélyes vegyi anyagokkal, kórokozókkal és radioaktív anyagokkal dolgozóknak minden műszak végén le kell zuhanyozniuk.

Kertészek, faiskolások, amatőr kertészek és bárki, aki jelentős időt tölt a szabadban, különféle növények közelében, csökkentheti a kiütések és egyéb bőrsérülések kockázatát, ha a beltérbe érve azonnal zuhanyozik. Ez segít korlátozni a növényi nedveknek, polleneknek és más potenciális allergéneknek való kitettségüket, így csökkentve a reakció kockázatát.

Egy holland tanulmány szerint a zuhanyozás csökkentheti a munkahelyi betegszabadságokat, de csak akkor, ha hideg zuhanyról van szó. A kutatók arról számoltak be, hogy azok a személyek, akik legalább 30 másodperces hideg vízsugárral fejezték be a zuhanyozást, 29 százalékkal kevesebbszer voltak távol, mint azok, akik nem így tettek.

Lehet túl sokat zuhanyozni?

A zuhanyzás eltávolítja a baktériumokat a bőrről, ami azt jelenti, hogy azokat a baktériumokat is lemossa, amelyek segítenek a szervezetnek megvédenie magát a fertőzésektől.
A szappanok és samponok, amelyeket az emberek zuhanyzás közben használnak, kiszáríthatják a bőrt és a hajat, ami repedezett bőrhöz és töredezett hajvégekhez vezethet. Az, hogy milyen gyakran kell zuhanyozni, az egyén bőrtípusától függ, amely lehet zsíros vagy száraz, valamint attól, hogy milyen éghajlaton él. Ha az emberek úgy érzik, hogy a bőrük feszül, miután kilépnek a zuhany alól, az nem a tisztaság jele. Ehelyett azt jelzi, hogy a bőr túl száraz.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

[caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]