[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

A fürdőszoba beszél. A fürdőszoba tükrözi a személyiséged, és a falak színe sokat elárulhat rólad, ezért a megfelelő szín kiválasztása a fürdőszobába trükkös feladat lehet. Meg kell győződnöd arról, hogy a választott színek nemcsak a bútorokhoz, a kádhoz vagy a csempékhez illeszkednek, hanem tükrözniük kell azt az általános megjelenést is, amelyet megálmodtál a fürdőszobádnak.

Azt javasoljuk, hogy tedd fel magadnak a kérdést: milyen legyen a fürdőszobája témája? Azt szeretnéd, hogy trendi, időtlen, merész vagy megnyugtatólegyen? Ha már tudod a választ, a színek kiválasztása sokkal egyszerűbb feladat lesz.

Olyan színeket válassz, amiket szeretsz

Az első dolog, amit tenned kell, hogy olyan színeket választ, amelyek tetszenek. Ez ad egy kiindulási alapot, amelyből aztán két-három lehetőségre szűkítheti a listát. Nézd meg őket különböző fényviszonyok között és különböző napszakokban, hogy könnyebb legyen a döntés!

Válassz színeket aszerint, hogy mit képviselnek

A színeket a hangulatuk és az általuk képviselt képi világ alapján is kiválaszthatod. A zöldek például nyugtató hatásúak, a sárga szín energikus, az élénk vörös a szenvedélynek és a vágynak felel meg, a lágy rózsaszín viszont édes és finom. A kék nyugtató és a lágysággal társul, a lila pedig spirituálisnak érzékelhető. Emellett a vörös, narancs és sárga a nap melegével és a tűzzel társul, míg a kék, a zöld és az ibolya hűvös, mivel a vízzel és az éggel társulnak. Arra azonban ügyelj, hogy fürdőszobádban soha ne legyen csupa meleg vagy csupa hideg szín. Legyen érdekes a párosítás, hagyd, hogy az egyik szín domináljon és meghatározza a helyiség általános megjelenését!

Hívd segítségül a színkereket

Meg fogsz lepődni, ha megtudod, hogy van némi tudomány a háttérben, hogy melyik szín mennyire harmonizál jól egy másikkal. Ahhoz, hogy ezt megtudd, vegyél kézbe egy színkereket, hogy megismerd a színek szabályait, és hogy hogyan és mely színek keverednek egymással. Vajon a kék és a sárga passzol-e egymáshoz, vagy a kék és a zöld; mindezekre választ kaphatsz, ha a színkörhöz fordulsz. Ez a kerék segít a színek keverésével palettákat létrehozni. A leggyakoribb színsémák a következők:

  • Monokróm – Ezek a kombinációk egyetlen árnyalat több árnyalatát használják, mint például a halványkék, az égszínkék és a tengerészkék.
  • Analóg – A kontrasztos mintázathoz az analóg paletta olyan színeket jelenít meg egymás mellett a kerékben, mint a zöld és a kék a pihentető érzés érdekében.
  • Kontraszt – Ez a paletta a keréken három, egyenletesen elhelyezett színből alakul, például kék-zöld, piros-ibolya, kiegyensúlyozott színekkel való kontrasztalkotáshoz.
  • Kiegészítő – Ez a legegyszerűbb színséma. A színkörön egymással ellentétes árnyalatok, például a lila és a sárga használata garantáltan energiát ad a fürdőszobának.

Mindig kövesd a „hármas szabályt”

A hármas szabály az egyik legjobb segítség a fürdőszoba színösszeállításában. Ehhez válassz ki egy semleges, egy merész és még egy semleges színt, majd oszd el ezeket a színeket a fürdőszobában a 70-20-10-es elosztási szabály szerint. A legvilágosabb színt használd a fürdőszoba dekorációjának körülbelül 70 százalékára, a semleges színt 20 százalékára, a legvilágosabb színt pedig 10 százalékára. Ezzel a szabállyal a fürdőszobai falszínek olyanok lesznek, mintha szakértő választotta volna ki őket. Például a fehér, barna és sötétzöld színkombináció nagyon energikus, a fehér, világosbarna és világoszöld pedig hűvösnek, nyugodtnak és klasszikusnak felel meg.

Ne félj két semleges szín keverésétől

A semleges színek sosem mennek ki a divatból. Ha azt szeretnéd, hogy a fürdőszobád nyugodt és pihentető hatást keltsen, akkor a semleges árnyalatok a megfelelőek. De ne feledd, hogy ne csak egy semleges színnel fesd ki a fürdőszobát, mert akkor unalmasnak fog tűnni. Mindig két semleges színt keverj össze 70:30 arányban. Annak érdekében, hogy életet vigyél a semleges színpalettába, vonj be kavicsos falakat, porceláncsempét vagy márványt a munkalapokba. Emellett használj egy színt legalább háromszor egy helyiségben a törölközőkön, a mosdókagylón vagy a bútorokon.

Legyen merész a színminta

Szeretnéd, ha fürdőszobád merészebb és energikusabb lenne? Fontold meg az élénk és merész színek választását. Két merész színt kontrasztba állíthatsz, majd egy semleges színnel kiegészítve egy kis nyugalmat csempészhetsz a szobába. Muszáj semleges színt hozzáadnod, hogy fényt vigyél a fürdőszobába, különben az sötétnek és komornak fog tűnni.

Legyen természetes

Hozd be a természet ihlette színekkel, mint például a tengerzölddel, a mentával és a harmatszínnel, a külvilágot. Ezek az anyatermészet ihlette színpaletták nagyszerű kombinációkat alkotnak, és segítenek a fürdőszobában a természetes hangulatot fokozni. Az ilyen típusú színek sosem mennek ki a divatból, és gyakran szórakoztatónak és frissnek tűnnek.

Válaszd ki a megfelelő kiegészítőket

Ha már kiválasztottad a színeket, győződj meg róla, hogy a kiegészítőkön is ezt a színt használod. Vásárolj olyan szövetet, például függönyöket, amelyek jól illeszkednek a színskáládhoz, illetve olyan dísztárgyakat is választhatsz, amely fantasztikusan és szépen mutat majd a többi színnel.

Inspirálódj a ház többi részéből

Ha még mindig nem tudsz dönteni, meríts inspirációt a ház többi részéből. Ha van egy merész szín a nappaliban, akkor fesd a fürdőszoba falát annak domináns színével. Ezzel áramlást hozol létre a helyiségek között.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.13.0″ global_colors_info=”{}”]Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.
[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”][caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]