Hogyan szerettesd meg a fürdést a gyerekeddel?

Hogyan szerettesd meg a fürdést a gyerekeddel?

Neked megvan az az élmény, hogy a tündéri csecsemőd, aki imád a babakádban a habok között pancsolni, egyszer csak dacos kis herceggé vagy hercegnővé válva lépten-nyomon cirkuszt csap, ha szóba kerül az esti fürdés? Szeretnéd, ha a dolgos hétköznapok estéi nem küzdelemmel és könyörgéssel telnének? Akkor olvasd tovább cikkünket, amiben hoztunk néhány tanácsot, melyekkel remélhetőleg újra meg tudod szerettetni gyermekeddel a fürdést.

Fürdeni jó dolog. Nem csak azért, mert ápoltságot tükröz, és jó illatunk lesz tőle, hanem mert nagyon jó játék is.

Viszont amíg neked felnőttként a fürdés szó a napzárás örömét, a felfrissülés lehetőségét, vagy távolabbra nézve a nagy nyári kalandokat, a balatoni vagy az adriai nyaralás élményét hozza felszínre, addig a kicsiknek elsősorban az esti lefekvés gondolatát hozza vészesen közelre.

A gyerekeknek megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy a jelenben tudnak élni, és nem problémáznak azon este, hogy reggel korán kell kelni. Épp ezért a fürdés – és lehetőleg az alvás – helyett is, végkimerülésig játszani szeretnének.

Márpedig, ha ez így van, akkor a legfontosabb dolog a fürdés során, hogy játékossá tudd tenni ezt a kötelező tevékenységet is.

Íme, néhány tipp, amivel a gyerkőcöd szinte várni fogja az esti ceremóniát.


Ne ez legyen a záróakkord!
A fürdés ne a nap legutolsó eseménye legyen. Jó, ha a pancsolás után még kap a gyermeked egy kis játékidőt, egy megnézhető vagy felolvasott mesét. Így nem a fürdésélményre koncentrál, hanem arra, hogy utána még mennyi jó történik vele.

Felkészülési idő
Szólj a fürdés előtt legalább 20-30 perccel korábban neki, hogy legyen ideje befejezni azt a játékot, amivel épp foglalatoskodik.

Legyenek fürdős játékai, akikkel csak este találkozik
A gyerekek imádnak játszani. Készítsd oda neki a legkedvesebb állatkáit, amikkel elszórakozhat, amíg a vízben van. Ez lehet egy gumikacsa család is, de olykor egy ásványvizes palack is megteszi, és csodálatos vitorlássá tud szelidülni.

A fürdőszobát is kellemesebbé teheted
Bevetheted a kreativitásod, és egy kis energiabefektetéssek a fürdőszobát „átalakíthatod” egy kellemes tóparttá, ahol a kád a vízfelület, a csempe lehet akár a nádas, a gyermek játékai pedig a vízi élőlények.

Fürdesd őket együtt a kádban
Ha korban egymáshoz közel álló testvérekről van szó, akkor fürdesd együtt őket a kádban, hisz ha ott is játszhatnak, akkor kevesebb könyörgéssel a fürdőben találod őket.

Együtt fürdés, hab

Hab, buborék, szeretet
Használj sok-sok habosító anyagot, hisz az további mókázásra ad okot.

Félig tele, félig üres
Ha fél a víztől, akkor ültesd be az üres kádba és engedjetek együtt vizet, és akkor zárjátok el, amikor ő kéri, akkor is, ha épp csak a derekáig ér a víz. Előfordulhat, hogy a nagyobb vízben nem érzi magát biztonságban.

Ha túl hideg, ha túl meleg…
Kérdezd meg, hogy a víz hőmérséklete jó-e neki? Ha túl forró a víz vagy fázik a gyermeked fürdés közben, az épp úgy befolyásolhatja, hogy szeret-e fürdeni, mint az, hogy lehet-e a fürdőszobában játszani.

A mindennapok szerves része
Igyekezz ne kötelező szertartásnak feltüntetni a fürdést, még ha te tudod is, hogy az.

Kettő az egyben
Ha a fogmosás is akkora cécó, mint a fürdés, akkor tudd le egyben a kettőt, és add a kádban a gyerek szájába a fogkefét.

Jutalom
Ha fentiekkel még mindig nem jutottál sokkal előrébb, köss mosakodási szerződést a gyerekeddel. Határozd meg az abszolút minimumot, aminek meg kell történnie (heti egy hajmosás, heti egy körömvágás) és helyezz kilátásba valami csábító jutalmat. Nyissatok matricagyűjtő füzetet, amiben minden fürdés után kap egy matricát és minden tizedik matrica után jár valami apróság neki.

Neked is fontos, neki is fontos

Ha sok könyörgéssel és alkudozással is jár a mindennapos fürdés, mégis megéri beletenni az energiát, hogy természetessé váljon számára, mert a személyes higiéniát, az arra való igényességet otthon tanulja meg minden gyerek, és az egészsége, közérzete miatt is fontos, hogy ez napi rutin legyen.


Emellett kisgyerekeknél a fürdés idejét érdemes arra is kihasználni, hogy szülő-gyerek kapcsolat erősödjön. Persze, olykor jó lenne nyerni 15 percet a mosogatásra, elpakolásra, amíg a gyerek fürdik, de ezek a pancsoláskor együtt töltött idők, és a közös játék a ragaszkodást is erősítik, mert lehetőség nyílik elmesélni, mi történt aznap a bölcsiben vagy az oviban.

ÚJFÜRDŐ – Tanácsadással is segítünk!