[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.17.3″ global_colors_info=”{}”]

A fürdőzés fejlődése évezredekre nyúlik vissza, a vallási rituáléktól és társasági élettől napjainkban a jólét, a béke és a magány menedéke – mondja Clare Dowdy.

A test és a lélek megtisztítására irányuló vallási igényt kielégítve, valamint a “gonosz szellemek” házon kívül tartása érdekében az első fürdők a lakóhelyiségektől távol helyezkedtek el. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az i. e. 3000 körül debütáló fürdők közösségi fürdők voltak – Európában és Amerikában gőzfürdők, Ázsiában pedig hidegfürdők. Kr. e. 1700-ra a krétai Knósszosz-palota már vízvezetékkel ellátott fürdőkáddal büszkélkedhetett.

A rómaiak és a görögök számára a fürdőzés fontos életmódbeli tevékenység volt – ezek a fürdők közösségi helyek voltak, de egyben a pihenés és a felfrissülés helyszínei is. A fürdőszobák évezredek óta velünk vannak, és az idők során a legkülönbözőbb formákat, szerepeket és funkciókat öltöttek magukra.

A fürdőzés a reneszánsz után visszaszorult, mert az emberek úgy vélték, hogy a betegségek a vízzel terjednek. A 16. századra azonban kezdtek megjelenni a magánfürdők Nagy-Britanniában, bár a következő évszázadokban sok olyan rituálé, amelyet ma a fürdőszobában végeznek, a hálószobában zajlott.
Az utóbbi időkben a fürdőszobához fűződő viszonyunkat két modern jelenség befolyásolta: a széles körben elterjedt beltéri vízvezeték és a központi fűtés.

Csak az 1930-as években kezdtek olyan új házakat építeni, amelyekben alapfelszereltségnek számított a beltéri WC és fürdőszoba – mondja Zoe Hendon, a Middlesex University’s Museum of Domestic Design and Architecture múzeumi gyűjteményeinek vezetője. “Abban az időben a fürdőszobákat luxusnak tekintették”. Ám azután még sok évtizedig hidegek és barátságtalanok maradtak ezek a helyiségek. A létjogosultságuk az volt, hogy a háztartást viszonylag tisztán tartsák, és az emberek a lehető legkevesebb időt töltötték bennük.

De azok számára, akik úgy nőttek fel, hogy a meleg víz szó szerint a csapból is folyik, a személyes higiénia csak az egyik ok, amiért a fürdőszobát látogatjuk. “A fürdőszoba a közösségi funkcióból a magánjellegű luxus és a rekreáció szimbolikájává vált” – mondja Rachel Wilson, a Future Laboratory előrejelző tanácsadó cég munkatársa.

Nemcsak a fűtés és az azonnali melegvíz elérhetősége változtatta meg a modern fürdőszobához való viszonyunkat, az életmódbeli változások is szerepet játszottak ebben. Az elmúlt évtizedekben nőtt a városi életmód, és fellendült a szépség- és wellnessipar. Az ápolás versenysporttá vált, és az eredetileg szépségszalonban vagy fodrászatban végzett kezeléseket ma már otthon is elvégezhetjük.

“A fürdőszobát egyre inkább a menedék és a magány helyének tekintik – egy olyan helynek, ahol nyugalomra lelhetünk a városi élet nagyfokú ingerlékenységétől távol, és ahol holisztikusabb módon gondoskodhatunk jólétünkről” – mondja Wilson.

Békés menedék

A fürdőszobának mint menedékhelynek ez a felfogása pedig az elmúlt évben vált igazán fontossá, mivel oly sokan töltöttek annyi időt otthon. “Ez az a hely, ahová bezárkózhatsz, és ahol mindenki mástól távol, nyugalomban lehetsz” – mondja Hendon.

Ugyanakkor ez a hosszú otthon töltött idő azt is jelentette, hogy a fürdőszobát minden eddiginél nagyobb figyelem övezi. “Az embereknek most először kellett interakcióba lépniük a lakberendezési döntéseikkel” – mondja Kate Watson-Smyth, trendszakértő és a Mad About The House című könyv szerzője. “És kezdjük megérteni, hogy otthonunk milyen fontos szerepet játszik a mentális egészségben és jólétben.” Ez kihat a lakberendezésre is, mondja: “Kezdjük megérteni, hogy mire van szükségünk az otthonunktól a színek, a minták, a dizájn és a formák tekintetében”.

Karen Haller, szín- és designpszichológiai szakértő, a The Little Book of Colour (A színek kis könyve) című könyv szerzője megjegyzi, hogy sokan “teljesen ráálltak a színekre, mert nem kaptak külső ingereket, mintha a színek adnák meg nekik a szükséges érzelmi stimulációt.”

Senki sem jósolja a színes fürdőszobai garnitúrák (avokádó, türkiz, barack, korall) tömeges visszatérését a közeljövőben. Ehelyett inkább a színek bevezetéséről van szó a festékekben, csempékben és kiegészítőkben, hogy kontrasztot alkossanak a fehér egységekkel. A modern fürdőszobának kettős szerepe van: reggel energiával tölt fel minket a külvilágra, lefekvés előtt pedig ellazít. A sárga, a narancssárga és a piros stimuláló színek, de “reggel túl sok lehet belőlük”, és csak takarékosan szabad használni őket, mondja Miller.

Az utóbbi években a fürdőszobát inkább spa-ként fogadták el, “mert az embereknek több idejük van, és jobban akarják kényeztetni magukat és pihenni”. Ezekhez a tevékenységekhez pedig nyugtató, szelíd színek illenek. Miller a nude és a szürkés rózsaszínt, valamint a lágy kékeket említi, amelyek az óceánokat és az eget juttatják eszünkbe. Eközben a nagyon lágy zöldek a szobanövényekkel együtt működnek, és “a természethez kötnek minket”. A kőszínek és a barna világos vége “nagyon földelő” – teszi hozzá.

Míg a fürdőszobák még mindig tele vannak csillogó fehér, üveg és tükrös felületekkel, ezeket mostanában textúrázott anyagok keverékével lágyítják. Eközben a kő, a kerámia és a vintage fa karaktert ad, a növények pedig imádják a párás, trópusi fürdőszobákat (vagy az ablak nélküliek számára a műnövényeket).

Mivel a jólét továbbra is előtérbe kerül, Wilson az “intelligens” fürdőszoba hajnalát jósolja az évtizedre. Szerinte ez “teljesen integrálódna optimalizált és digitalizált életmódunkba”, beépített érzékelőkkel, amelyek mérik biometrikus jellemzőinket, és szinkronizálódnak készülékeinkkel és egészségmegőrző kütyükkel.

Alternatívaként, vagy talán ezzel együtt a jövőbeli fürdőszobát a kikapcsolás és a lassítás helyszíneként képzeli el. “Ebben az esetben azok a természetes felületek, amelyeket jelenleg látunk, fontos tükörképei lesznek annak, hogy szükség van a kikapcsolódásra és a kapcsolat megszakítására; a fürdőszoba olyan hely lesz, ahol felszabadulhatunk a kapcsolattartás alól, és a fizikai és mentális jólétünkkel törődhetünk.”

Ebben az esetben egy olyan jelenség terjedését láthatjuk, amely csak távoli helyeken működik: gyönyörű tájakon álló házak, amelyek fürdőszobái nyitottak az elemek felé, vagy amelyek hatalmas ablakai közvetlen kapcsolatot biztosítanak a természettel.

“Tetszik, hogy az emberek kevésbé követik a trendeket, és azt csinálják, ami nekik megfelelő” – mondja Watson-Smyth. “Ha már ennyi időt töltünk otthon, akkor annak megfelelőnek kell lennie számunkra.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]