[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

A fürdőszobában nagy a napi forgalom. Ezért fontos, hogy biztonságos, jól megvilágított és mindenki számára kényelmes legyen, akár a háztartás tagjai, akár vendégei számára. Előfordulhat, hogy egyetlen fényforrás nem elég egy nagyobb tér bevilágításához, és a rossz típusú fény kezelhetetlen tükröződést és gondot okozhat a napi teendők ellátásában. Minden otthon más és egyedi, de van néhány „szabály”, amelyekre érdemes figyelni, ha a fürdőszoba világítását tervezzük.

A többi szobával ellentétben a fürdőszobának egyértelmű és meghatározott célja van. Az ott lakóknak fontos, hogy elláthassák mindennapi szokásaikat anélkül, hogy vakon megbotlanának egy szőnyegben vagy rosszul kennék fel a szemhéjfestéket. Ehhez tiszta és akadálytalan megvilágításra van szükség.

A fürdőszobai világítás egyik célja, hogy élvezhető, pihentető helyet teremtsen:
• Készíts biztonságos elrendezést
• Biztosítsd az egyenlő fényeloszlást
• Minimalizáld az árnyékokat vagy világos foltokat
• Dolgozz valódi, meleg világos színekkel

Ezen célok elérése lehetséges ipari fénycsövek és vakító, fényvisszaverő felületek nélkül. A fürdőszobának, csakúgy, mint az otthon bármely más szobájának, kényelmes, barátságos karakterrel kell rendelkeznie.

Változatos design

A fáklyáktól a fürdőrudakig, a csillároktól a süllyesztett lámpákig, a hollywoodi szalaglámpákon át a hagyományos mosdólámpákig szinte bármilyen stílusú lámpát választhatsz. Keress egy stílust, amelynek tetszik, majd döntsd el, hogy megfelel-e a hely igényeinek.

Fényminőség

Nem minden fény fogja egyformán kezelni a teret. A fürdőszobában, ahol az árnyék és a tónus fontos tényező, célszerű a fényminőséget a lehető legtermészetesebbé tenni. Az idősebb generációk fényigénye négyszeres a fiatalabb generációkéhoz képest. Ezt figyelembe kell venni, nem csupán az izzó teljesítményének meghatározásánál a lámpatestben – amely csak az izzó által felhasznált energiát méri – hanem a lumen és a színhőmérséklet meghatározásánál is.

A legtöbb csomagoláson jelölt lumen jelzi annak a fénynek az erejét, amelyre a lámpa vagy az izzó képes. Minél alacsonyabb a lumen, annál gyengébb a fény. Erősebb fényért keress nagyobb lumenszámú izzókat. Ha olyan világítási rendszert tervezel, amely különböző típusú lámpákat használ, például fürdőrácsok, süllyesztett és mennyezeti lámpák, ne feledd, hogy egyes típusok magasabb lumenűek, mint mások.

A világítás „hőmérsékletének” meghatározásához nézd meg az izzó csomagolásán a szín pontosságát vagy színvisszaadási indexét (CRI), valamint a fény színét (kelvinben mérve). Számos belsőépítész javasolja a fürdőszoba világítás színét 3500 kelvin és 4000 kelvin között, mert ez hasonlít a legjobban a természetes fényre, segít csökkenteni a kékes árnyalatot, amely megváltoztathatja a színek érzékelését erősebb fényben. A 80 és 98 közötti CRI lehetővé teszi, hogy megnézd a természetes színtartományt, ahogyan azt napfényében látnád, anélkül, hogy torzulna a szín.

Ami a fürdőszoba színhőmérsékletét illeti, ne feledd, hogy a melegebb hőmérsékletű világítás általában jobb választás. Csökkenti az árnyékokat, tisztábbak a színek, elrejti a foltokat. Ez pihentetőbb, és kevésbé valószínű, hogy árt a szemnek. Egy olyan fényforrás estén, amely a napfény kék-fehér árnyalatait utánozza, az árnyékok valószínűbbek, az árnyalatkülönbségek erősebb kontrasztot mutatnak, a színek pedig fehérebbek lesznek.

A fény iránya

A világítás irányát tekintve fontos, hogy különböző típusú lámpatesteket egymással összehangolva működjenek és megfeleljenek a tér különböző igényeinek. Ez lehetővé teszi azt, hogy megbizonyosodj arról, hogy a helyiség minden területe megfelelően meg van-e világítva, függetlenül a helyiségtől és az igényektől.

Méret

Ne feledd, a cél az arc megvilágítása, nem pedig az árnyékok létrehozása, ezért használd okosan a fényeket. Van néhány vizuális trükk, amellyel a legtöbbet hozhatod ki a fürdőszobai világítás elrendezéséből.

Lámpák a tükrön, vagy a tükör fölött:
• Középre helyezd a fényt a mosdó fölé, hogy az biztosítsa a fény egyenletes eloszlását az arc felett.
• A lámpát 190-200cm-re kell elhelyezni a padlótól.
• Keress egy olyan világítótestet, amely a tükör szélességének körülbelül 25-50% -a.
• Ha több mosdókagyló van, akkor válassz egy kisebb világítótestet az összes mosdókagyló felett lévő tükörhöz. Ezzel a trükkel a szoba is nagyobbnak tűnik.

Lámpák a tükrön, vagy a tükör mellett:
• Az oldalsó világítást szemmagasság körül kell elhelyezni.
• Ha lehetséges, állítsd a világítást a tükör középmagassága mellé.
• Az árnyékok vagy a fényes foltok elkerülése érdekében helyezd el a lámpákat 60-65cm-re a többi világítótesttől.

Nedvesség

A világítótest kiválasztásakor talán a legfontosabb szempont a nedvesség. A fürdőszobák elektromos vezetékeit biztonságban kell tartani a helyiség nedvességétől, hogy biztosítsuk a világítótestek várható élettartamát, valamint a háztartás általános biztonságát. A zuhany vagy a fürdő felett, vagy a mosdók közelében lévő bármilyen lámpáknál figyelembe kell venni a nedves környezetet. Ha egy helyiség jól szellőzik és jól működő elszívó ventilátorral rendelkezik, akkor az ajtó közelében vagy bármilyen vízforrástól távol lehet hagyományos megvilágítást használni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.0.2″]

Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″]

[caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]