Vízvezetékszerelés

Fürdőfelújítás hidegzuhany nélkül! Mutatjuk miért kell a műszaki szempontokkal kezdeni!


A fürdőszoba felújítást a műszaki paraméterek ismerete nélkül elkezdeni, olyan, mintha GPS és nyelvismeret nélkül elindulnál egy idegen országba. Elindulhatsz persze, csak nincs sok értelme, hisz folyton eltévedsz és akadályokba ütközöl majd.

Az otthonunk felújítása mindig izgalmas kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. A fürdőszoba felújítása különösen fontos, mivel ez az egyik leggyakrabban használt helyiség. Viszont mielőtt elvinné a fókuszunkat a szebbnél szebb enteriőrök látványa, érdemes a “motorháztető mögé” is belesni.

Egy új fürdőszoba kialakításánál már a tervezés fázisában eldől, hogy hová kerül majd a kád, a mosdó, a mosógép, hol lesz ablak, hol lenne kényelmes hajat szárítani. A felújítás során viszont sokszor csak dizájn szempontból tervez a család, pedig az is nagyon fontos, ami a csempék alatt van: a vízvezeték-rendszer és a villamoshálózat.

Szóval mielőtt elmerülnénk a trendi csempék és bútorok világában, fontos megértenünk a vízvezeték- és villanyszerelés műszaki szempontjait. Ebben a cikkben erre teszünk kísérletet öt pontban.

Vízvezetékrendszer

1. A vízvezeték rendszered oké?

A meglévő vízvezetékrendszer átvizsgálása az egyik legfontosabb lépés a fürdőszoba-felújítás során, ugyanis ez meghatározza, mennyire lesz egyszerű vagy bonyolult a tervezett munkálat. Egészen más a gyerek fekvése, ha nem változik a kád és a mosdó helye. De ha időközben megálmodtál egy praktikusabb elrendezést, akkor azt bizony a vezetékhálózatnak is le kell követnie, ami már nagyobb bontási munkákkal is járhat. Arról nem is beszélve, hogy a régi, rozsdásodó csöveket is ilyenkor célszerű cserélni, mert az új fürdő csőtörés miatti bontása nagyon rosszul fog esni, és felesleges plusz költségekkel jár.

2. Mindenkinek elég a meleg víz?

A fürdőszoba a meleg víz egyik fő felhasználási területe a konyha mellett. Ezért, lehetőleg nem érzésre, hanem műszaki alapokon, meg kell győződnöd arról, hogy a bojler vagy a melegvíz-tároló kapacitása tényleg megfelelő a háztartásod igényeinek.
Bármilyen egészséges a hideg-meleg váltózuhany, amikor ehhez épp nincs kedved, mégis kénytelen vagy hideg vízben befejezni a fürdést, az rányomja a bélyegét a napodra.

3. A pára legjobb barátja, a penészke

A meleg víz hiánya mellett a sarkokban henyélő penész megjelenése is érhet hidegzuhanyként téged. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a csúcsra járatott páramentesítő készülék mellett is megjelenik a penész a fürdőszoba szekrények mögötti zugában. Épp ezért a vízszigetelés és páramentesítés alapvető fontosságú a felújítási folyamatban is. Mindenképpen bízd ezügyben olyan szakemberekre magad, akik segítenek megfelelő burkolatokat és segédanyagokat, illetve páramentesítő rendszereket választani ahhoz, hogy tényleg ne jusson be felesleges nedvesség a falakba és a padlóba.

4. Villanyszerelés: biztonság és kényelem

A fürdőszoba világítása és elektromos rendszere is megérdemli a figyelmet. A tisztességes kivitelező csapatok, amilyen a miénk is, csak vízálló és megfelelően védett elektromos alkatrészeket használ a fürdőben. Természetesen a megfelelő világítás kiválasztásához is szívesen adunk tanácsokat. Tudjuk milyen fontos a reggeli és az esti rituálék során az ideális fény.

5. Megújulás a takarékosság jegyében

Az energiahatékonyság nem csak gazdasági szempont. Gyermekeink, unokáink jövőjét is befolyásoljuk ma hozott döntéseinkkel. Épp ezért a fürdő felújítása során is érdemes számba venni az a rengeteg lehetőséget, ami a víztakarékos csapoktól az energiahatékony vízmelegítő berendezéseken keresztül, a LED-es izzókon át hosszan sorolható. Csökkentsd a fogyasztásod, és kíméld a környezeted.

6. A megbízható szakember a kulcs

Többször szóba került már a fentiek során, hogy a felújítási munkálatok indításánál a kivitelező szakemberek tanácsa aranyat ér, és sok későbbi problémától megmenthet, ha hallgatsz rá. A burkolód mellett, mindig kérd ki a vízvezeték-szerelőd és a villanyszerelőd tanácsait is, sőt, ha lehet, hozd össze őket a munkálatok előtt nálad, hogy lehetőségük legyen összehangolni a feladatokat és egymás munkáját segíteni.

Összehangolt rendszerek

Ahogy látod a fürdőszoba-felújítás nem csak a látványról szól, hanem a háttérben, vagyis a padló alatt, és a falak mögött végzett alapozó munkákról is. Ha a terep felmérésével és alapos tervezéssel kezded a munkálatokat, akkor lesz olyan fürdőszobád, mely a következő évtizedekben gond nélkül kiszolgál téged.

Az Újfürdő csapata a tervezéstől a kivitelezésig mindenben tud neked segíteni a fürdőszoba-felújítás folyamatában.

Élj a lehetőséggel!

KAPCSOLAT