[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.14.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Amikor kint borzalmas az időjárás, a forró fürdőben való áztatás különösen vonzónak tűnhet. Egy fürdőbomba hozzáadása a vízhez pedig feldobhatja az élményt. De mi is van pontosan ezekben az illatos gömbökben, és mitől olyan pezsgőszerűek?

Általában a fürdőbombák három fő összetevőből készülnek

Szódabikarbónából, citromsavból és kukoricakeményítőből – mondta Frankie Wood-Black, az Észak-Oklahomai Főiskola kémiaoktatója és tapasztalt fürdőbomba-készítő. A fürdőbombák gyakran tartalmaznak színezéket és illatanyagokat is, és néha epsom sót is.

A fürdőbombák pezsgése a szódabikarbóna és a citromsav vízzel való érintkezésekor lejátszódó kémiai reakciókból ered – mondta Wood-Black a Live Science-nek. A szódabikarbóna vagy nátrium-bikarbonát kémiai képlete NaHCO3. Vízben a szódabikarbóna gyorsan feloldódik, és a pozitív töltésű nátrium (Na+) szétválik a negatív töltésű bikarbonáttól (HCO3-).

Eközben a citromsav is feloldódik, és egyetlen hidrogénion (H+) válik el a molekula többi részétől – mondta Wood-Black. Ezután a citromsavból származó pozitív töltésű hidrogén és a szódabikarbónából származó negatív töltésű bikarbonát összekeveredik, és nagyon gyorsan reakciók sorozatán megy keresztül. Az egyik végtermék a szén-dioxid (CO2). Mivel a szén-dioxid gáz, apró buborékokat képez a fürdővízben, kellemes pezsgést keltve.

Ha a fürdőbombában parfümök vagy illatosított olajok vannak, azok a szén-dioxid buborékokkal együtt a levegőbe kerülnek – mondta Wood-Black. A szódabikarbónából származó nátrium és a citromsavmolekula maradék része (mínusz a hidrogén, amelyet a feloldódáskor elvesztett) egyszerűen a vízben marad.

A kukoricakeményítőnek a fürdőbombában csak egy feladata van: Lelassítja a reakciót. A kukoricakeményítő a szódabikarbónához és a citromsavhoz is kötődve lassítja mindkettő oldódásának sebességét. Ennek hatására a pezsgés akár 3-4 percig is eltarthat, ahelyett, hogy csak másodpercekig tartana – mondta Wood-Black.

A fürdőbombák készítése nem bonyolult

Egy tálban összekever 1 csésze szódabikarbónát, fél csésze citromsavat és fél csésze kukoricakeményítőt. Mindhárom elem megtalálható az élelmiszerboltokban. Miután összekeverted a három összetevőt, körülbelül 1 teáskanál vizet adj hozzá, ami éppen csak annyira elég, hogy megnedvesítse a keveréket, hogy a por összetapadjon. Ezután a keveréket egy formába kell kanalazni majd egy éjszakára hagyni száradni. A fürdőbombák festéséhez pedig ételfestéket is lehet használni.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.13.0″ global_colors_info=”{}”]Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.
[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”][caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]