[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.3″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Bőrgyógyászok most elárulják a leggyakoribb zuhanyzási hibákat, amelyekről talán nem is tudod, hogy elköveted.

Hogyan zuhanyozzunk

A zuhanyzás nagyon egyszerűnek tűnhet, de vannak olyan módszerek, amelyekkel ezt is lehet rosszul csinálni. Még ha a szappan és a meleg víz alapjai már meg is vannak, itt van minden, amit tudnod kell – attól kezdve, hogy hogyan súrold a fejbőrödet, egészen addig, hogy milyen hőmérsékletet használj-, hogy még jobb legyen a zuhanyzás.

1. A körmöddel súrolod a fejbőrödet

Egy jó fejbőrradírozás frissítő érzés lehet, de valójában többet ártasz vele, mint használsz, ha a körmeiddel mosod a hajad. “A körmeid megkarcolhatják a fejbőrt, és akár hámlást is okozhatnak” – mondja Dr. Sandy Johnson, a Fort Smith-i (Arkansas állam) Johnson Dermatológia munkatársa. Ehelyett a megfelelő hajmosáshoz használd az ujjbegyeidet. Az is fontos, hogy kerüljük a hajszálak agresszív dörzsölését a kezünk között, hiszen ez károsíthatja a hajat, és töredezett hajvégeket okozhat.

2. A szappan nem tartalmaz hidratálót

“A hidratáló anyagot nem tartalmazó szappan, mint például sok antibakteriális dezodoráló szappan, nagyon kiszáríthatja a bőrt” – mondja Dr. Mona Gohara, a Connecticut állambeli Danburyben található Advanced Dermcare orvosnője. Dr. Gohara szerint keress olyan szappanokat, amelyek összetevőlistáján sztearinsav szerepel, vagy szerepel rajta a “hidratáló” felirat. Járj utána annak is, hogy a különböző bőrtípusokhoz milyen szappanokat ajánlanak!

3. A víz túl forró a zuhanyzás pedig túl hosszú

Senki sem kéri, hogy tél közepén hideg vízzel zuhanyozz, de a perzselően forró zuhany sem feltétlenül jó. “A zuhanyzások, különösen télen, túl forróak és túl hosszúak tudnak lenni. Ez megfosztja a bőrt a természetes olajoktól és lipidektől, amelyek segítenek megkötni a vizet, hogy nedvesen tartsák a bőrt” – mondja Dr. Gohara.

4. Nem kondicionálod a fejbőrödet

Sokan arra koncentrálnak, hogy a hajuk egész hosszára kenjék a kondicionálót, miközben a hajtöveket elkerülik. Dr. Johnson azonban azt tanácsolja, hogy a haj teljes hosszában, a tövektől a hajvégekig kondicionáljuk. A kondicionáló hidratálja a fejbőrödet, ami segít megelőzni a viszketést és a hámlást.

5.Mosakodás közben radírozod a bőröd

“Az emberek túl agresszívan bánnak a luffa és a mosdókendőkkel” – mondja Dr. Gohara. “A luffa szörnyű súrolásra, mert durva, és eltávolíthatja a bőr természetes védőgátját.” Ez az egyik oka annak, hogy a bőrgyógyászok soha nem használnak szivacsot. Ő egy pamut babamosdókendőt ajánl, ami finoman, minimális dörzsöléssel siklik végig a bőrön.

Dr. Johnson szerint elég, ha csak a saját kezünket használjuk, de felhívja azok figyelmét, akiknek muszáj szivacsot vagy rongyot használniuk, hogy a baktériumok szaporodásának elkerülése érdekében rendszeresen cseréljék le azokat egy tisztára.

6. A borotvádnak túl sok pengéje van

Egy négy- vagy ötpengés borotva ugyan pontos borotválkozást biztosít, de károsíthatja a bőrt. “Borotválkozás közben tulajdonképpen belevágsz a bőrödbe, ezért minél több pengét használsz, annál rosszabbul jársz” – mondja Dr. Gohara. “A sérülések minimalizálása érdekében egy egyszerű, egy- vagy kétpengéjű borotva az ideális.”

A technika is számít. Dr. Gohara szerint ügyeljünk arra, hogy a borotvát lefelé és magunktól távolodva mozgassuk, ne pedig felfelé. A felfelé borotválkozás azt jelenti, hogy az árral szemben haladunk, ami valószínűbbé teszi, hogy megvágjuk magunkat, emellett pedig a szőrtüszőt is begyulladhat. A legsimább és legbiztonságosabb borotválkozás érdekében ügyelj arra, hogy a borotválni kívánt területet jól kend be szappannal vagy borotvahabbal!

7. Nem öblíted le elég jól

Dr. Johnson szerint fontos, hogy minden szappant és hajápoló terméket teljesen leöblítsünk, hiszen a megmaradt termék bőrirritációhoz és eltömődött pórusokhoz vezethet, ami pattanásokat okozhat. A háton megjelenő pattanásokat például meg lehet előzni úgy, hogy oldalra döntött fejjel öblíted le a hajad, így a sampon és a kondicionáló közvetlenül a lefolyóba folyik, nem pedig végig a háton.

8. Sokat vársz a testápolózással

A legjobb idő a hidratálásra akkor van, amint befejezted a törölközést és a bőröd még egy picit nedves. “Használd ki a zuhanyzásból származó környezeti hőt és a fürdőszobában lévő páratartalmat, és perceken belül kend be magad hidratálóval” – mondja Dr. Gohara. “A testápoló akkor szívódik be legjobban a bőrbe, ha az még egy kicsit nedves.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”Tegye meg az első lépést most” image=”https://ujfurdo.hu/wp-content/uploads/2019/10/schedule.png” icon_placement=”left” _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”]Új fürdőszobája felé tegye meg most az első lépést, egyeztessen időpontot velünk helyszíni felmérésre!

Töltse ki a jelentkezési lapot, és kollégánk néhány órán belül visszahívja időpontot egyeztetni.
[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.0.2″ global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.0.4″ global_colors_info=”{}”][caldera_form id=”CF5dbad2eb48bc2″]
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]